09.-12.11.2023,
Zagreb, Hrvatska

Jedan od najvećih gaming sajmova u svijetu

09.-12.11.2023,
Zagreb, Hrvatska

< Povratak na novosti

Centar za Sigurniji Internet @ Reboot InfoGamer 2023 powered by A1

08.11.2023

Veliko uzbuđenje je u zraku jer se Reboot InfoGamer powered by A1 bliži, a s njim dolazi i jedinstvena prilika za edukaciju o sigurnosti na internetu. Centar za sigurniji internet, s posebnim fokusom na obrazovanje i osnaživanje mladih korisnika interneta, donosi niz interaktivnih radionica koje će se održati 10. i 11. studenoga na Zagrebačkom Velesajmu, u sklopu ovog najvećeg gejming eventa u regiji.

Zašto su ove radionice toliko važne?

Djeca i mladi provode sve više vremena na internetu igrajući videoigre i sudjelujući na društvenim mrežama. Dok online svijet pruža mnoge prilike za učenje, zabavu i međusobno povezivanje, isto tako predstavlja i izazove, uključujući nasilje, cyberbullying i neprikladne sadržaje. Upravo zbog toga je važno educirati mlade o sigurnosti na internetu kako bi znali prepoznati potencijalne opasnosti i reagirati na njih. 

Centar za sigurniji internet na Zagrebačkom Velesajmu održat će tri #BoljiOnline radionice za djecu viših razreda osnovnih škola. To su:

  • “Gejmaj sigurno” – Radionica koja će djeci pomoći razumjeti odgovorno igranje videoigrica, pružajući im smjernice za siguran i zabavan gejming.
  • “Sigurni u digitalnoj džungli” – Na ovoj radionici djeca će naučiti kako se nositi s izazovima i opasnostima na internetu, uključujući cyberbullying i neprikladne kontakte.
  • “Analiziraj ovo” – Djeca će razgovarati o kritičkom razmišljanju o sadržajima na internetu, razlikovanju između zabave i rizičnog ponašanja.

Sve ove radionice omogućit će djeci da stvaraju siguran online svijet gdje se njihov glas čuje i cijeni, a mladi će također naučiti kako prepoznati nasilje na internetu te ih osvijestiti o važnosti sigurnog korištenja interneta. Stručnjaci Centra ispitat će djecu o njihovim iskustvima korištenja digitalnih tehnologija kako bi saznali koje su njihove navike te kako bi dobili povratne informacije, ali i dati savjete i preporuke za korištenje istih. Kroz interaktivnu aktivnost “Zafrkancija ili nasilje?” djeca će morati odrediti smatraju li da su predložene situacije zafrkancija ili nasilje. Cilj te aktivnosti jest da djeca na konkretnim primjerima nauče razlikovati jedno i drugo te da tako nauče prepoznati nasilje na internetu.

Zašto je edukacija ključna?

Centar za sigurniji internet vjeruje da je edukacija primarna prevencija. Nasilje na internetu, iako virtualno, često ima ozbiljne posljedice u stvarnom svijetu. Djeca trebaju biti opremljena znanjem kako prepoznati i suočiti se s online nasiljem, a također i kako pravilno tražiti podršku i pomoć.

„Svatko čiji se posao iole dotiče djece, u zadnje vrijeme se dotiče i teme nasilja na internetu, raznih oblika sustavnog zlostavljanja i iskorištavanja putem interneta, modernih tehnologija i umjetne inteligencije. U tom području se svi svakodnevno trebamo obrazovati kako bismo bili bolji primjer djeci koja od nas uče. Također, osim na prevenciji potrebno je raditi i na onoj drugoj strani medalje – svijesti o važnosti o prijavljivanju neprimjerenih sadržaja online kao i svakoj sumnji na zlostavljanje djece u bilo kojem okruženju. Djeca danas svoje zlostavljače nose u džepovima, svakog dana i svakog trenutka su s njima, a na vrijeme isto možemo prepoznati jedino ako imamo otvoren odnos s njima – takve stvari također su dio učenja koji je vrlo važan“, poručila je Ana Veočić, socijalna radnica iz Centra za sigurniji internet, te predavačica na spomenutim radionicama.

Sve vrste ulaznica dostupne su online na www.rebootinfogamer.hr/ulaznice, osigurajte ih po povoljnijim cijenama nego na ulazima na dane sajma te izbjegnite gužve.

#BoljiOnline